top of page

PILOOT worden. Piloot van de toekomst Shane in COCKPIT van een Boeing 747 MAX8 naar LAPLAND

Yes! Dit is de alweer honderdste aflevering van Later als ik Groot ben. En dat gaan we vieren. Leuk dat je naar ons kijkt en reageert op de afleveringen. Dat vinden we heel tof. Ga daarmee door.


Voor deze jubileum-aflevering gaan we kijken naar het beroep PILOOT worden. Weet jij waar je als piloot allemaal verantwoordelijk voor bent? En welke knopjes zijn er allemaal te vinden in de cockpit van een Boeing 737 MAX8? Moet je die allemaal uit je hoofd kennen? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze nieuwe aflevering van Later als ik Groot ben.


De jonge Shane gaat graag op reis om andere landen te ontdekken. Vliegen vindt hij enorm interessant. Het is zijn droom om eens in de cockpit van een echt vliegtuig te zitten en zelf een vliegtuig te besturen. Volgens Shane moet je als piloot goed opletten en weten waar alle knopjes voor dienen. Later als hij groot is wil Shane het allerliefste piloot worden. Dat is zijn droombaan!
Piloot worden. Dat is de grote droom van Shane. Vandaag komt zijn droom uit.


Shane is samen met zijn moeder in alle vroegte naar Schiphol vertrokken voor, wat hij denkt, een rondleiding over de luchthaven. Daar wordt hij bij de balie van TUI verrast wordt door presentator Rein van Duivenboden. Die heeft geen nieuwe baan als baliemedewerker van TUI maar blijkt een enorme grote verrassing voor Shane in petto te hebben. Samen gaan ze niet alleen horen en zien wat er komt kijken bij piloot zijn...., ze gaan ook nog eens echt vliegen naar Lapland. Lapland ligt het uiterste noorden van Finland. En Shane...die is vandaag de co-piloot.


Piloten Christian en Annemieke brengen Shane en Rein op de hoogte van het vliegplan. De route gaat vandaag naar het ijskoude stadje Ivalo. Daar wordt het nieuwe vliegtuig, dat dezelfde naam draagt, officieel gedoopt. Shane en Rein mogen tijdens de vlucht in de cockpit kijken. Ze hebben wel honderd vragen aan de piloten. Wanneer vliegt een piloot nu zelf het vliegtuig en wanneer gaat dit op de automatische piloot? En waarom is er een automatische piloot? Hoelang duurt een opleiding tot piloot worden eigenlijk? Hoe weet je waar je vliegt?


Passagier toespreken vanuit de cockpit. Een spannende klus voor co-piloot Shane.


Wanneer ze een tijdje onderweg zijn, mag Shane als co-piloot alle passagiers toespreken via de microfoon in de cockpit. Het vliegtuig zit bomvol mensen die aandachtig luisteren naar wat Shane ze te melden heeft. Shane vindt het reuze spannend. Zijn praatje wordt met een luid applaus ontvangen.


"Cabin crew, prepare for landing". De landing op Ivalo wordt ingezet. Er worden de nodige checklists afgewerkt in de cockpit. Veiligheid voor alles! De prachtige besneeuwde natuur van Ivalo en omstreken wordt steeds beter zichtbaar naarmate het vliegtuig daalt. "Touchdown". Dat was een perfecte landing zoals toekomstig piloot Shane in de toekomst zelf ook vaak hoopt te maken.


Zodra de passagiers van boord zijn gegaan, is het tijd voor de laatste checks en een rondje rondom het vliegtuig om te zien of alles nog in orde is.


Sneeuwpret in Ivalo. Een ervaring om nooit te vergeten.


Daarna mogen Rein en Shane ontspannen. Nou ja, ontspannen? Niet echt. Er staat een fantastische dag op de planning. Ze gaan onder meer met sneeuwscooters, husky honden en sneeuwsloffen door dikke lagen sneeuw. Moe maar voldaan vliegen ze daarna met TUI terug naar Nederland. Bijna geen passagier heeft zich iets herinnerd van de terugvlucht. De meesten deden hem met de ogen dicht...gelukkig niet in de cockpit.


Ben je benieuwd naar de avonturen van wanna-be piloot Shane? Kijk dan snel naar deze aflevering van ‘Later als Ik Groot ben…'


Over Later als ik Groot ben


In Later als ik Groot ben kijken we of de droombaan die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk bij je past. Je krijgt een toffe snuffelstage van één dag. Samen met Jochem van Gelder of Rein van Duivenboden beleef je een mooi avontuur. Wil je ook meedoen? Meld je dan snel aan via de website.


Contact met de producent


Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of kijk voor meer informatie op de website van producent SHH Productions.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door: TUI

Comments


bottom of page