top of page

Hoeveel drinkwater verspil jij eigenlijk? | Jamal (10) voor één dag drinkwaterexpert

Deze week in Later als ik Groot ben: werken als drinkwaterexpert. De aarde bestaat voor bijna driekwart uit water, maar hoeveel daarvan kunnen wij gebruiken als drinkwater? Hoeveel water verbruiken wij op een dag? Hoe wordt drinkwater gezuiverd? Met welke methodes kunnen wij de waterkwaliteit onderzoeken? En welke opleiding heb je nodig om drinkwaterexpert te worden? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze nieuwe aflevering van Later als ik Groot ben.


De 10-jarige Jamal zit op school in het Eco-team, waarbij het team zich bezig houdt met milieubesparende ideeën. Zo hebben ze onder andere voor het nieuwe schoolplein geld ingezameld door middel van en sponsorloop om het plein groener te maken. Daarnaast hebben ze bomen gekocht en gepland en hebben ze voor houten speeltoestellen gekozen. Jamal is erg benieuwd hoe water gezuiverd wordt tot drinkwater.


Drinkwater zuiveren, hoe doen ze dat eigenlijk?


Rein van Duivenboden verrast Jamal met een werkdag bij Waternet. Samen met drinkwater expert Fenna bezoeken ze de Oranjekom, de infiltratiegeulen en de fabriek waar water gezuiverd wordt. Zo moeten Rein en Jamal o.a. de pH-waarde meten. Dat doen ze met twee verschillende methodes om uit te zoeken welke methode nauwkeuriger is. Kiezen ze voor de lakmoesproef of een pH-meter met pH-electrode. Ook gebruiken ze actieve koolfiltratie om het water mee te zuiveren.


Rein en Jamal werken samen in een Challenge waarbij ze moeten inschatten hoeveel water er per dag per persoon wordt verbruikt. Hoeveel water verbruik je onder de douche? En hoeveel water is er nodig om de wc door te spoelen? Al dat water verzamelen Rein en Jamal om een zwembad mee te vullen. WOW, dat is eigenlijk best veel. Hebben ze aan één zwembad genoeg, denk je? Hoeveel drinkwater verspil jij? Heb je daar wel eens over nagedacht? Dit en meer zie je in deze interessante aflevering van ‘Later als Ik Groot ben...'


Over Later als ik Groot ben


In Later als ik Groot ben kijken we of de droombaan die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk bij je past. Je krijgt een toffe snuffelstage van één dag. Samen met Jochem van Gelder of Rein van Duivenboden beleef je een mooi avontuur. Wil je ook meedoen? Meld je dan snel aan via de website.


Contact met de producent


Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of kijk voor meer informatie op de website van producent SHH Productions.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door:


Comments


bottom of page