top of page

MENSEN BESCHERMEN TEGEN HET WATER | MUUS (11) WIL GRAAG DIJKEN BOUWENDIJKEN BOUWEN | DIJKBOUWER WORDEN

Dit is 'Later als ik Groot ben' waarin jongens en meiden ontdekken of hun droombaan ook daadwerkelijk bij ze past. Met Jochem van Gelder en Rein van Duivenboden. We helpen je hiermee met jouw studiekeuze en wellicht ontdek jij hier wel jouw droombaan.


In deze aflevering: werken als dijkbouwer bij Boskalis Nederland.


Hoe wordt een dijk gebouwd? Welke opleiding heb je nodig als dijkbouwer te werken? En waar moet je allemaal rekening mee houden? De 11-jarige Muus is weet heel goed dat water een gevaar voor Nederland vormt. Een groot gedeelte van Nederland ligt namelijk onder de zeespiegel. Muus vraagt zich wel af waarom dijken om de zoveel jaar weer versterkt moeten worden. Ze is benieuwd hoe dijken worden onderhouden.


Rein van Duivenboden verrast Muus thuis en neemt haar mee naar de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam. Dat is een dijk van 33 kilometer dat zo'n 1,2 miljoen mensen moet beschermen tegen het water. Muus mag meehelpen om de dijk te bouwen door met een graafmachine stenen op de dijk te plaatsen. Niet alle stenen zijn daarvoor zo maar geschikt. Ze moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Bij de aanleg van dijken heb je naast het water ook zeker met de leefomgeving van dieren te maken.

Vervolgens gaan Rein en Muus met een ecoloog op pad om te kijken naar de verblijven van ringslangen. Want als dijkbouwer moet je ook rekening houden met de omgeving. Of Rein en Muus een ringslang tegenkomen? Je ziet het in deze nieuwe aflevering van 'Later als ik Groot ben'.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Boskalis Nederland en de bordspellen van Jumbo.Comments


bottom of page