top of page

Seff (11) wil werken als TIMMERMAN op de BOUWPLAATS

Deze week in Later als ik Groot ben: werken als timmerman. Hoe lang duurt de opleiding voor allround Timmerman? Waarom moet een timmerman profielen stellen? Wat doet een timmerman op de bouwplaats? Hoe breng je vloerplinten aan? En wat is verstek zagen? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze nieuwe aflevering van Later als ik Groot ben.De 11-jarige Seff wil timmerman worden, omdat hij dan de hele dag spijkers in hout mag slaan. Doordat Seff zijn vader ook timmerman is geweest weet Seff al het één en ander over het beroep. Zo moet je volgens Seff onder andere goed kunnen meten. Samen met zijn vader heeft Seff als eens een speelhuis voor in de tuin gebouwd.


Jochem van Gelder neemt Seff mee naar Bouwmensen voor een korte opleiding. Daar krijgen ze als taak om profielen te stellen voor de metselaar. Jochem en Seff gaan aan de slag met o.a. een plank, draad, waterpas, hamer en een heleboel spijkers. Lukt het de twee om een goed profiel te stellen? Na de beoordeling mag Seff nog kort aan de slag in een virtuele wereld met een 3D-bril. Vervolgens gaan de twee naar de bouwplaats toe waar Peters Groep zes luxe villa’s van hout bouwt. Projectleider Rob geeft Jochem en Seff de verantwoordelijkheid om de vloerplinten in een villa aan te brengen, maar of dat zo verstandig is? Dat zie je in deze aflevering van Later als Ik Groot ben. Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Peters Groep.Wat doet een timmerman?


Een timmerman is een vakman die zich bezighoudt met het werken met hout om verschillende constructies te bouwen, te repareren of te installeren. Typische taken van een timmerman zijn:

  1. Het lezen van bouwtekeningen en specificaties om de juiste materialen te kiezen.

  2. Het meten en zagen van houten materialen voor de bouw van een huis, meubels, kozijnen, trappen, deuren en ramen.

  3. Het aanbrengen van verstevigingen zoal dakspanten, plafondbalken en vloerplanken.

  4. Het bouwen van kasten, rekken, meubels en andere interieurelementen.

  5. Het timmeren van plinten.

  6. Het repareren of vervangen van beschadigde houten elementen.

  7. Het samenwerken met andere bouwvakkers, zoals loodgieters, elektriciens en metselaars om samen tot een mooi eindresultaat te komen.

Kortom, de taken van een timmerman variëren afhankelijk van het project waaraan ze werken.


Over Later als ik Groot ben


In Later als ik Groot ben kijken we met kinderen van 9 - 13 jaar of de droombaan die ze in gedachten hebben ook daadwerkelijk bij ze past. Ze krijgen een toffe snuffelstage van één dag. Samen met Jochem van Gelder of Rein van Duivenboden beleven ze een mooi avontuur. Ook meedoen? Meld je dan nu hier aan.


Contact


Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of ga naar SHH Productions op www.shhproductions.nl.Kommentare


bottom of page