top of page

Levian (11) houdt NEDERLAND DROOG als echte DIJKBEHEERDER.

Deze week in Later als ik Groot ben: werken als dijkbeheerder. Een dijkbeheerder zorgt ervoor dat de dijken in goede staat verkeren en goed blijven werken. Dijken houden Nederland droog. Ons land ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. Hoe wordt je dijkbeheerder? Hoe gaat een inspectie van een dijk er eigenlijk aan toe? En welke dieren zijn een gevaar voor een dijk? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze interessante aflevering van Later als ik Groot ben.


De 11-jarige Levian wil later als hij groot is iets met de natuur doen. Dat kan een baan zijn als ecoloog, bioloog, archeoloog of als dijkbeheerder. Levian vindt het leuk om onderzoekjes in de natuur te doen. Hij houdt enorm veel van dieren. Het valt hem op dat het leefgebied van dieren steeds kleiner wordt en dat vindt hij jammer.


Levian mag een dagje komen snuffelen bij Waterschap Aa en Maas


Levian had niet verwacht dat hij door Jochem van Gelder verrast zou worden voor dagje meedoen met Later als ik Groot ben. Hij is met zijn moeder nietsvermoedend bloemen aan het plukken als hij wordt overvallen. Hij mag mee op snuffelstage om te kijken of zijn droombaan, dijkbeheerder worden, wel echt bij hem past. De twee gaan voor Waterschap Aa en Maas in Den Bosch aan de slag.


Een waterschap houdt onze dijken en de waterstand goed in de gaten. Maar ze zorgen bijvoorbeeld ook voor het zuiveren van afvalwater. Elk deel van het land heeft zijn eigen waterschap. Aa en Maas doet dit werk voor het oosten van de provincie Brabant.


Dijkbeheerder Levian (11) stuit op een enorme beverburcht in de dijk. Loopt deze dijk nu echt gevaar?


Jochem en Levian zoeken als eerste met een prikstok naar holle ruimtes in de dijk. Ze komen al snel konijnenholen tegen en ook nog eens een ontzettend grote beverburcht. Loopt deze dijk nu gevaar? Dat ga je te weten komen. Jochem en Levian plaatsen een geurbuis om konijnen naar een ander gebied te verjagen. Oef! Dat stinkt enorm, komen ze achter. Nu snappen ze wel waarom die konijnen hier weg willen.


Tenslotte bezoeken Jochem en Levian een kunstwerk. Zo noemen ze bij een waterschap een brug of een sluis. Ze mogen samen de doorgang controleren en sluiten. Voordat dit mogelijk is moeten ze eerst de bodem goed controleren. En daar.....oei....vindt Levian iets wat hij liever niet was tegen gekomen!#&@%


Benieuwd naar wat dit precies is? Kijk dan snel naar deze aflevering van ‘Later als Ik Groot ben...'


Over Later als ik Groot ben


In Later als ik Groot ben kijken we of de droombaan die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk bij je past. Je krijgt een toffe snuffelstage van één dag. Samen met Jochem van Gelder of Rein van Duivenboden beleef je een mooi avontuur. Wil je ook meedoen? Meld je dan snel aan via de website.


Contact met de producent


Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of kijk voor meer informatie op de website van producent SHH Productions.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Waterschap Aa en Maas

Comentarios


bottom of page