top of page

EEN STAD BOUWEN | TIJN (11) WIL DATA SPECIALIST WORDENDATA SPECIALIST BIJ DE GEMEENTE WORDEN

Deze week in Later als ik Groot ben: werken als Data Specialist bij de Gemeente. In dit geval de Gemeente Oosterhout.


In een Gemeente wordt veel data (gegevens) verzameld op basis waarvan beslissingen worden genomen. Denk hierbij aan informatie over de samenstelling van de inwoners, wat ze belangrijk vinden en nodig hebben om prettige te kunnen wonen. Maar denk ook aan data van allerlei apparaten en systemen die in een gemeente operationeel zijn zoals verkeerslichten en straatlantaarns. Steeds meer apparaten zijn in staat om data te verzamelen en deze data te delen met andere apparaten en/of een centraal verzamelpunt (server). We noemen dit ook wel met een ingewikkeld woord Internet of Things (IoT).

Steeds meer 'slimme' apparaten verzamelen gegevens en kunnen deze delen met andere apparaten of een centrale computer. We noemen dit Internet of Things (IoT).

Al die data moet goed worden verzameld, bewerkt en bewaard. Iemand die daar verantwoordelijk voor is, noemen we een Data Specialist. Welke opleiding heb je nodig om als data specialist aan het werk te gaan? Hoe wordt een stad gebouwd of een wijk ingericht? En welke andere functies zijn er allemaal bij de gemeente te vervullen? De 11-jarige Tijn heeft op het gemeentehuis zijn paspoort wel eens vernieuwd en was toen onder de indruk van de vele mensen die op het gemeentehuis aan het werk waren. Hij vroeg zich af wat al deze mensen doen.


Jochem van Gelder verrast Tijn terwijl hij de weg in Oosterhout is kwijt geraakt. Hij neemt Tijn mee om en dag te werken voor de gemeente. Data specialist Joeri vertelt ze dat ze een probleem hebben met de wijk Slotjes-Midden. De voorzieningen in die wijk passen niet meer bij het type inwoners van de stad. Jochem en Tijn moeten eerst in de data duiken om een overzicht te maken van het type inwoners, vervolgens doen ze wat huisonderzoeken met een enquete en als laatste krijgen ze van Joeri de opdracht om de wijk opnieuw in te delen. Wie heeft het beste naar de inwoners geluisterd en wint deze challenge? Je ziet het in deze nieuwe aflevering van 'Later als ik Groot ben'.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door De Gemeente Oosterhout en de bordspellen van Jumbo.Comments


bottom of page