top of page

WINDMOLENS repareren met HOOGTEVREES, Thor (9) wordt Elektromonteur

Om onze planeet gezonder te maken, moeten we zo snel als mogelijk stoppen met het gebruiken van vervuilende bronnen waarmee we energie opwekken. Energie die we nodig hebben voor onze alledaagse dingen zoals eten maken, tanden poetsen, het huis verwarmen en naar school gaan. We willen graag zo snel als mogelijk overstappen van vervuilende bronnen, zoals olie en kolen, naar meer duurzame energie zoals we kunnen krijgen van de zon en wind. Dat is het beste voor onze leefomgeving.


De 9-jarige Thor woont dicht bij zee. Hij ziet in zijn omgeving veel windmolens staan. Zelfs in de zee. Hoe is dat nou mogelijk? Hij is echt reuze benieuwd naar hoe die windmolens in zee worden gebouwd. Thor denkt aan een beroep als elektromonteur.Windmolens op zee repareren. Hoe pak een elektromonteur zoiets aan? Thor ontdekt het tijdens zijn snuffelstage.


Samen met presentator Jochem van Gelder gaat Thor een dag werken bij energiebedrijf Vattenfall. Zij leveren energie aan wel meer dan twee miljoen mensen in Nederland. Dat doen ze onder andere door energie op te wekken met windmolens. Daarvoor worden enorm grote windmolenparken in zee aangelegd. Maar waarom worden deze in zee gebouwd en niet gewoon op het land? Daar kun je toch veel makkelijker bij als er iets stuk gaat? En wat gebeurt er als een windmolen inderdaad kapot gaat en gerepareerd moet worden? Omdat bij het werken aan windmolens gezondheid en veiligheid heel belangrijk zijn, krijgen Jochem en Thor een technische opdracht. Ze moeten een Self Retracting Lanyard vervangen. Heb jij al een idee wat dat is? Nee, dan moet je zeker deze video bekijken.


Werk aan de winkel: er is een windmolen kapot. Maar dan slaat de angst toe.


Jochem en Thor komen ontzettend veel te weten over hoe groot zo’n windmolenpark op zee is. Als ze constateren dat er een windmolen is stilgevallen, is er werk aan de winkel. Als toekomstige elektromonteurs achterhalen ze wat er mis is met de windmolen. In een Challenge nemen ze het tegen elkaar op om te kijken wie zo snel mogelijk alle benodigdheden en gereedschappen bij elkaar heeft gevonden om de windmolen te kunnen gaan repareren… Er is alleen een klein probleempje...Wat dat is, dan moet je maar snel gaan bekijken in deze aflevering van Later als ik Groot ben over werken als elektromonteur bij Vattenfall.


Over Later als ik Groot ben


In Later als ik Groot ben kijken we of de droombaan die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk bij je past. Je krijgt een toffe snuffelstage van één dag. Samen met Jochem van Gelder of Rein van Duivenboden beleef je een mooi avontuur. Wil je ook meedoen? Meld je dan snel aan via de website.


Contact met de producent


Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of kijk voor meer informatie op de website van producent SHH Productions.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door: Vattenfall

コメント


bottom of page