top of page

HOE voelt het om OUD te zijn? Isa (14) wil VERZORGENDE IG wordenVERZORGENDE IG BIJ SEVAGRAM WORDEN

Deze week in Later als ik Groot ben: werken als verzorgende IG in de ouderenzorg. IG staat voor Individuele Gezondheidszorg. Welke opleiding heb je nodig om als verzorgende IG in de ouderenzorg 🧓🏼 te werken? Wat is het verschil tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige? Hoe ga je het beste om met bejaarden die leiden aan dementie❓ Welke medische kennis heb je als verzorgende IG nodig te mogen werken? Welke dagbesteding is er zoal voor mensen die lijden aan dementie? Het komt allemaal aan bod in deze leuke nieuwe aflevering.


De 14-jarige Isa lijkt het gezellig om met ouderen te werken. Omdat haar zus en oma al in de ouderenzorg werken heeft ze al wat verhalen over het werk gehoord. Isa heeft zich voor Later als ik Groot ben opgegeven omdat ze benieuwd is of het beeld dat ze heeft over het werk, klopt.


Rein van Duivenboden verrast Isa thuis. Hij neemt haar mee naar een verzorgingstehuis van Sevagram. Daar wonen ouderen die lijden aan dementie. Een verzorgende IG leidt haar rond en vertel alles over haar werk. Wat is dementie eigenlijk? Waar moet je rekening mee houden? Een verzorgende IG biedt ook medische hulp zoals het toedienen van medicatie. Daarom leert Isa hoe je een injectie 💉 moet geven. Dat oefent ze op een pop. Rein wordt hier een beetje wiebelig 😵‍💫 van. Die kan niet zo goed tegen naalden.


Rein en Isa gaan medicijnen rondbrengen. Dit verzorgingstehuis van Sevagram heeft een speciaal aangelegde boulevard met herkenningspunten voor de demente ouderen. Denk aan een kattenkamer, een bushalte🚏, winkeltje, een kapper ✂️ en zelfs een bioscoop. Waarom is dat eigenlijk belangrijk?


Ouderdom komt met gebreken, is een bekend gezegde. Maar hoe voelt het nu eigenlijk als alles zwaar en stroef wordt en je zicht vermindert? Dat ervaren Isa en Rein tijdens een leuke challenge. Ze krijgen beide een pak aan waardoor ze minder goed kunnen zien, horen en bewegen. Ze moeten een parcours afleggen. Weet Isa Rein te verslaan in deze zware challenge? Kijk dan nu de video.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Sevagram: https://www.sevagram.nl/Commentaires


bottom of page