top of page

LAB-ANALIST WORDEN | ROALD (12) KAN HEEL GOED TEGEN BLOEDLAB-ANALIST WORDEN

Deze week: werken als lab-analist. Wat doet een lab-analist, laborant of een klinisch chemisch analist? Hoe wordt bloed geprikt? Hoe wordt bloed onderzocht? Welke studie moet je gevolgd hebben om in een laboratorium te kunnen werken? De Corona periode heeft de 12-jarige Roald aan het denken gezet. Het zou hem onwijs gaaf lijken als hij zelf virussen kan opsporen en daarmee mensen beter kan maken met een vaccin. Volgens Roald is bloedprikken niet iets wat mensen graag laten doen, veel mensen zijn ook bang en dan heb je een lieve meneer of mevrouw nodig die prikt en die je geruststelt.


Rein van Duivenboden verrast Roald met een snuffelstage bij Saltro. Dat is een heel groot laboratorium waar ze onderzoek doen naar verschillende aandoeningen maar ook werden hier heel Coronatests gedaan. Als eerste nemen ze een kijkje bij het bloed prikken, waarbij Roald ook zelf mag proberen om bloed te prikken. Daarna gaan ze het bloed onderzoeken in het laboratorium.


Ze praten met een klinisch chemisch analist en die laat zien door welke apparaten het bloed allemaal wordt onderzocht. Wanneer er een fout melding komt moeten ze het bloed vervolgens ook zelf onderzoeken. Of ze erachter komen wat er mis is met de patient en of Roald de patient tijdens het bloedprikken weet gerust te stellen, zie je in deze nieuwe aflevering van 'Later als ik Groot ben'.Comments


bottom of page