top of page

GEDRAGSWETENSCHAPPER WORDEN | ASHBA (12) INTERVIEWT DE JEUGD VAN ALMERE



GEDRAGSWETENSCHAPPER WORDEN

Onderzoek doen als een echte gedragswetenschapper; dat is het beroep dat deze week centraal staat in Later als ik Groot ben. In de hoofdrol: de 12-jarige Ashba. Ashba doet thuis vaak proefjes maar ze weet eigenlijk nog niet precies wat je als wetenschapper nog meer doet? Ze wil graag wetenschapper worden.


Presentator Guido Spek verrast Ashba met een snuffelstage. Guido neemt haar mee naar Almere waar ze gedragswetenschapper Reint-Jan Renes ontmoeten. Reint-Jan heeft vanuit de gemeente Almere de opdracht gekregen om onderzoek te doen naar jongeren en hoe zij denken over recycling. Denk hierbij aan het dragen van gerecycelde kleding of sierraden gemaakt van oude metalen. De gemeente Almere wil iets doen tegen klimaatverandering en denkt hiermee een oplossing te hebben. Maar dan moeten de jongeren van Almere hiervoor wel in de mood zijn.

Ik zou zo'n tas gemaakt van oude spijkerbroeken best wel willen hebben. Dan moet hij wel betaalbaar zijn!

Guido en Ashba doen eerst deskresearch in de Nieuwe Bibliotheek van Almere en vervolgens gaan ze naar het Upcyclecentrum. Daar worden afgedankte spullen verwerkt tot nieuwe producten zoals kleding, tassen en sierraden. Upcycling wordt dit ook wel eens genoemd. Op straat spreken ze als beginnende gedragswetenschappers jongeren aan om te zien of die deze artikelen zouden kopen en gebruiken. Ze doen een steekproef; een vorm van onderzoek dat een gedragswetenschapper vaak gebruikt.


Guido en Ashba mogen hun resultaten presenteren aan dé Wethouder van Almere. Best spannend zo'n presentatie in de grote vergaderzaal van het Gemeentehuis. Zal de Wethouder iets hebben aan het wetenschappelijk onderzoek dat Guido en Ashba hebben uitgevoerd? Je ziet het in deze nieuwe aflevering van Later als ik Groot ben.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Wetenschapsagenda.




bottom of page