top of page

Een vliegtuig veilig laten landen. Luchtverkeersleider Gwen (13) krijgt een uitdagende taak.

Deze week in Later als ik Groot ben: werken als luchtverkeersleider. Hoe ziet de verkeerstoren op Schiphol er van binnen uit? Welke opleiding heb je nodig om luchtverkeersleider te worden? Met wie heb je allemaal contact vanuit de verkeerstoren? En hoe ziet een werkdag eruit? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze nieuwe aflevering van Later als ik Groot ben.


Luchtverkeersleider worden


De 13-jarige Gwen roept al een aantal jaar dat ze Later als ze groot is luchtverkeersleider wil worden. Volgens haar is het een baan waarbij altijd iets te doen is. Gwen lijkt het interessant om vanuit de verkeerstoren de vliegtuigen te zien aanvliegen en te vertellen waar ze naar toe moeten. Gwen heeft al best vaak gevlogen, maar is benieuwd hoe de verkeerstoren er van binnen uitziet en hoe je met de piloten moet communiceren en wat je allemaal moet vertellen.


Rein van Duivenboden verrast Gwen op een spottersplaats waar Gwen samen met haar moeder vliegtuigen aan het spotten is. Rein neemt Gwen vervolgens mee voor een werkdag als luchtverkeersleider.


Een dag werken als luchtverkeersleider op Schiphol


Als eerste mogen ze kijken in de verkeerstoren op Schiphol, waar Lianne ze uitleg geeft over de werkzaamheden die ze vanuit de toren uitvoeren. Duidelijk wordt dat er veel tegelijk gaande is en je goed moet opletten. Concentratie is dus super belangrijk in de functie van luchtverkeersleider.


Rein en Gwen nemen het tegen elkaar op in een Challenge waarbij door Jonne gekeken wordt wie het beste kan multitasken. De twee krijgen drie opdrachten om uit te voeren, terwijl ze ondertussen een codewoord moeten achterhalen. Lukt het Gwen om Rein te verslaan?


Daarna laat Jonne de twee de operationele zaal zien, waar nog veel meer luchtverkeersleiders aan het werk zijn. Dan is het moment eindelijk aangebroken en is het tijd voor Gwen om vliegentuigen veilig te laten landen op Schiphol. Weet Gwen hierin te slagen of gaat er straks iets vreselijk mis? Dat zie je in deze aflevering van ‘Later als Ik Groot ben...'


Over Later als ik Groot ben


In Later als ik Groot ben kijken we of de droombaan die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk bij je past. Je krijgt een toffe snuffelstage van één dag. Samen met Jochem van Gelder of Rein van Duivenboden beleef je een mooi avontuur. Wil je ook meedoen? Meld je dan snel aan via de website.


Contact met de producent


Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of kijk voor meer informatie op de website van producent SHH Productions.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Luchtverkeersleiding Nederland

Comentarios


bottom of page