pagina-content
 
 Voor leerkrachten  

Ik stel mij graag aan u voor. Ik ben Marcel van Buren, de producent van het programma "Later als ik Groot ben…" . In dit format nemen we kinderen in de leeftijd 9 tot 14 jaar mee op pad om te kijken of de droombaan die ze voor ogen hebben ook echt bij ze past. Ze gaan kijken bij een mogelijke opleiding en er wordt een dagje meegelopen in de praktijk. Een ontwapenend en leerzaam format dat sinds 2017 te zien is bij RTL4 en dagelijks bekeken wordt via het populaire YouTube. Ook hebben we eerder een LIVE-event georganiseerd. Dit evenement, met veel interactieve games gericht op de beroepskeuze, was een groot succes en zal worden vervolgd zodra de omstandigheden dit opnieuw toelaten. 

 

WAAROM DEZE INFORMATIE?

Wij zoeken het contact met de juffen en meesters van het land omdat wij denken dat de inhoud van ons programma goed van pas komt in de klas als inspiratie bij beroepsoriëntatie. Het format is daarbuiten sowieso een mooie verrijking van de algemene kennis over mogelijke beroepen bij de jeugd. We produceren het programma onder zeer streng toezicht van het Ministerie, we respecteren de Wet op de Kindermarketing en we bieden geen ruimte aan rariteiten of schuttingtaal. Daarover straks meer. 

WAT ZIE JE IN ‘LATER ALS IK GROOT BEN’?
De meeste meisjes dromen van een beroep als dokter of dierenarts, terwijl jongens wel wat zien in een carrière als topsporter. Andere beroepen die hoog scoren zijn wetenschapper, ingenieur, brandweerman of kok. Daarnaast zijn er nog zoveel meer beroepen, waarvan veel kinderen niet weten dat ze bestaan. ‘Later als ik Groot ben…’ is hét programma dat kinderen meer kennis bijbrengt over hun eventuele toekomstbaan. Het programma begint altijd met de vraag waarom het kind dit specifieke beroep ziet als dé droombaan? Aan het antwoord hierop liggen vaak bijzondere redenen ten grondslag. In het programma kijken we naar welke opleiding je kunt gaan volgen om het vak uit te gaan oefenen? Wat leren ze daar? Vaak mogen de kids hier een proefopdracht doen of iets spannends ervaren zoals rijden in een vrachtwagen of oefenen in een simulator. 

WAAR STAAN WE VOOR?

‘Later als ik Groot ben’ is volledig gericht op het inspireren van kinderen over de diversiteit aan beroepen waaruit ze later kunnen kiezen. Kinderen zijn vaak onwetend over welke beroepen er allemaal zijn en wat ze later kunnen gaan beoefenen. Niet ieder kind heeft thuis ouders of verzorgers die (kunnen) helpen aan een brede oriëntatie op wat er zoal te koop is in de wereld. Ons doel is daarom om kinderen uit alle gelederen van de maatschappij te laten nadenken over hun toekomst en hierbij te worden geënthousiasmeerd door leeftijdsgenootjes die de stoute schoenen hebben aangetrokken.
 

WAAR TE ZIEN?
De lange versies van het programma worden uitgezonden bij RTL4. Deze afleveringen kijk je terug via het YouTube kanaal of RTL-XL. Ook produceren we afleveringen die alleen via YouTube te zien zijn. Deze afleveringen zijn iets korter (ruim 10-15 minuten) en worden exclusief gemaakt voor YouTube. Wellicht is het leuk en leerzaam om hier eens samen met de kinderen uit de klas doorheen te lopen en daarmee de discussie aan te gaan welke baan zij het liefst zouden uitoefenen. 

 

ZORGVULDIGHEID EN GEEN SCHUTTINGTAAL

Ons YouTube kanaal is een digitaal terugkijk-platform; een makkelijk bereikbaar en gratis alternatief voor bijv. RTL-XL. Het kanaal is geen Influencer kanaal. Onze content bevat geen schuttingtaal en heeft geen aanstootgevende inhoud. Bij de productie van dit format staan wij onder streng toezicht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (v.w.b. arbeidstijden en veiligheid van de kandidaten). Dit alles moet u als docent geruststellen om het kanaal te omarmen en kinderen te stimuleren er naar te kijken.


MIJN VRAAG AAN JULLIE

Ik zou het allereerst leuk vinden wanneer jij, indien je het programma nog niet kent, rond wilt kijken op onze videopagina om te zien wat we zoal geproduceerd hebben. Het zou fantastisch zijn wanneer bij gelegenheid content van ‘Later als ik Groot ben’ gebruikt wordt in de klas. Of dit nu is als onderdeel van een stukje beroepsoriëntatie, als input voor een werkstuk of als opvulling voor de werktaken van een individuele leerling. Om het jou als leerkracht in deze bijzondere tijden makkelijk te maken heeft Esther van Onderwijswereld-PO een leuke opdracht uitgeschreven die je hieronder kunt downloaden en direct kunt gebruiken voor de kinderen uit jouw klas.

 

Uiteraard horen we graag waar de leerlingen in jouw klas van dromen. Ze mogen zich allemaal aanmelden voor het programma via de website. De redactie buigt zich wekelijks over de inzendingen. 

 

Marcel van Buren

SHH Productions

Download hier 
het thuiswerkblad