pagina-content
 Voor leerkrachten van de bovenbouw 

Ik stel mij graag aan u voor. Ik ben Marcel van Buren, de producent van het programma "Later als ik Groot ben…" met presentator Jochem van Gelder. In dit programma neemt Jochem kinderen uit groep 7 of 8 mee op pad om te kijken of de droombaan die ze voor ogen hebben ook echt bij ze past. Ze gaan kijken bij een mogelijke opleiding en er wordt een dagje meegelopen in de praktijk. Een ontwapenend en leerzaam format dat sinds 2017 te zien is bij RTL4 en teruggekeken kan worden via het YouTube kanaal van het programma. Ook hebben we afgelopen jaar een LIVE-event georganiseerd. Dit evenement, met veel interactieve games gericht op de beroepskeuze, was een groot succes en zal in het najaar van 2020 een tweede editie beleven. Wellicht iets voor de kinderen uit jouw klas om naar uit te kijken.

 

WAAROM DEZE INFORMATIE?

Wij zoeken het contact met de juffen en meesters van het land omdat wij denken dat de inhoud van ons programma wel eens heel goed van pas kunnen komen in de klas (als inspiratie bij beroepsoriëntatie) en het is daarbuiten sowieso een mooie verrijking van de algemene kennis over mogelijke beroepen bij de jeugd. We produceren het programma onder zeer streng toezicht van het Ministerie, we respecteren de Wet op de Kindermarketing en we bieden geen ruimte aan rariteiten of schuttingtaal. Daarover straks meer. 

WAT ZIE JE IN ‘LATER ALS IK GROOT BEN’?
De meeste meisjes dromen van een beroep als dokter of dierenarts, terwijl jongens wel wat zien in een carrière als topsporter. Andere beroepen die hoog scoren zijn wetenschapper, ingenieur, brandweerman of kok. Daarnaast zijn er nog zoveel meer beroepen, waarvan veel kinderen niet weten dat ze bestaan. ‘Later als ik Groot ben…’ is hét programma dat kinderen uit groep 7 en 8 meer kennis bijbrengt over hun eventuele toekomstbaan. Onze welbekende Jochem van Gelder gaat met de kinderen op onderzoek uit. Kandidaten worden uit de klas geplukt of thuis verrast. Het programma begint altijd met de vraag waarom het kind dit specifieke beroep ziet als dé droombaan? 

 

Aan het antwoord hierop liggen vaak bijzondere redenen ten grondslag. Zoals bijvoorbeeld voor de destijds 10-jarige Jamie die een tijdje een zieke Opa in de familie heeft gehad (en daarna is verloren) en hierdoor zeer gemotiveerd is geraakt om iets met Ouderenzorg te gaan doen. In het programma kijken we naar welke opleiding je kunt gaan volgen om het vak uit te gaan oefenen? Wat leren ze daar? Vaak mogen de kids hier een proefopdracht doen of, net als de stoere Luana van 11, een rondje vrachtwagen rijden in een echte simulator. 

 

Vervolgens gaan Jochem en het kind de praktijk in en wordt een dagje mee gelopen met iemand die het vak uitoefent. Hoe ziet een werkdag eruit en hoe word je nou daadwerkelijk ingenieur, dokter of schilder? Dat zie je in ‘Later als ik Groot ben…’.

 

WAAR STAAN WE VOOR?

‘Later als ik Groot ben’ is volledig gericht op het inspireren van kinderen over de diversiteit aan beroepen waaruit ze later kunnen kiezen. Kinderen zijn vaak onwetend over welke beroepen er allemaal zijn en wat ze later kunnen gaan beoefenen. Niet ieder kind heeft thuis ouders of verzorgers die (kunnen) helpen aan een brede oriëntatie op wat er zoal te koop is in de wereld. Ons doel is daarom om kinderen uit alle gelederen van de maatschappij te laten nadenken over hun toekomst en hierbij te worden geënthousiasmeerd door leeftijdsgenootjes die de stoute schoenen hebben aangetrokken om Jochem van Gelder een brief te schrijven.
 

WAAR TE ZIEN?
De lange (23 minuten) versies van het programma worden uitgezonden bij RTL4. Deze afleveringen kijk je terug via het YouTube kanaal of RTL-XL. Ook zijn wij dit jaar gestart met het produceren en publiceren van een serie online afleveringen. Deze afleveringen zijn iets korter (ruim 10 minuten) en worden exclusief gemaakt voor YouTube. Het zullen er dit jaar omstreeks 25 zijn. Wellicht is het leuk en leerzaam om hier eens samen met de kinderen uit de klas doorheen te lopen en daarmee de discussie aan te gaan welke baan zij het liefst zouden uitoefenen. 

 

ZORGVULDIGHEID EN GEEN SCHUTTINGTAAL

Voordat uw wenkbrauwen gaan fronsen bij de gedachte aan ‘YouTube in de klas’: ons kanaal is een digitaal terugkijk-platform; een makkelijk bereikbaar en gratis alternatief voor RTL-XL waarop het programma tevens te bekijken is. Het kanaal is niet gericht op genereren van publiciteit voor een persoon, onze content bevat uiteraard geen schuttingtaal en heeft geen aanstootgevende inhoud. Bij de productie van dit format staan wij onder streng toezicht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (v.w.b. arbeidstijden en veiligheid van de kandidaten). Dit alles moet u als docent geruststellen om het te omarmen en waar mogelijk te gebruiken. 


MIJN VRAAG AAN JULLIE

Ik zou het allereerst leuk vinden wanneer jij, indien je het programma nog niet kent, rond wilt kijken op onze videopagina om te zien wat we zoal geproduceerd hebben. Het zou fantastisch zijn wanneer bij gelegenheid content van ‘Later als ik Groot ben’ gebruikt wordt in de klas. Of dit nu is als onderdeel van een stukje beroepsoriëntatie, als input voor een werkstuk of als opvulling voor de werktaken van een individuele leerling. Om het jou als leerkracht in deze bijzondere tijden makkelijk te maken heeft Esther van Onderwijswereld-PO een leuke opdracht uitgeschreven die je hieronder kunt downloaden en direct kunt gebruiken voor de kinderen uit jouw klas.

 

Uiteraard horen we graag waar de leerlingen in jouw klas van dromen. Ze mogen zich allemaal aanmelden voor het programma via de website. De redactie buigt zich wekelijks over de inzendingen. Wie weet staat Jochem van Gelder en zijn cameraploeg dan ook een keer bij jou in de klas (op afspraak). 

 

Met vriendelijke groet,

 

Marcel van Buren

Producent 

SHH Productions

Download hier 
het thuiswerkblad

NIEUWE AFLEVERINGEN ALS EERSTE ONTVANGEN?

Het is mogelijk om een automatische melding via e-mail te ontvangen zodra een nieuwe aflevering beschikbaar is gekomen op ons kanaal. Op deze manier blijf jij op de hoogte en weet jij wat de klas mogelijk aan het kijken is. Vul jouw e-mail adres hieronder in om onze updates te ontvangen (gemiddeld 1 per 2 weken). Afmelden kan altijd. 

© 2020 SHH Productions | Studio Hoge Heren B.V. | Gedempte Zalmhaven 617 | 3011BT Rotterdam | 010-4134579 | tv@studiohogeheren.nl

Lees hier ons Privacy Statement

  • LAIGB op YouTube
  • LAIGB op Instagram
  • LAIGB op Facebook