top of page

REUZENRAD van STROOM voorzien! QUINN (10) wordt ENGINEER ELEKTRA voor één dag bij STEDIN in Rotterdam

eze week in Later als ik Groot ben: Werken als ENGINEER ELEKTRA bij Stedin.


Elektriciteit gebruiken we elke dag. Of dat nou is om je telefoon op te laden, televisie te kijken of je tanden te poetsen. Bijna overal is elektriciteit voor nodig. We kunnen echt niet meer zonder en dus moet het stroomnet elke dag goed werken. We gebruiken zoveel stroom dan het stroomnet vol dreigt te raken. Een organisatie die het stroomnet goed in de gaten houdt en onderhoudt, noemen we een netbeheerder. Stedin is zo'n partij en daar zijn we deze week te gast.Wat doet een Engineer Elektra bij Stedin eigenlijk?


Een Engineer Elektra bedenkt en ontwerpt oplossingen die ervoor zorgen dat elektriciteit veilig van de ene naar de andere plaats stroomt. Maar hoe zorg je daar eigenlijk voor? Wat voor opleiding heb je nodig om een goede Engineer Elektra te worden? Hoe werkt elektriciteit? En wat is eigenlijk het verschil tussen hoogspanning en laagspanning? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze nieuwe aflevering van Later als ik Groot ben.


Een reuzenrad van stroom voorzien? Da's geen gemakkelijke opdracht op je eerste dag snuffelstage.


De 10-jarige Quinn vindt het gaaf om dingen te bouwen. Quinn is vooral heel technisch ingesteld en is helemaal weg van elektrische auto’s. Quinn beseft zich heel goed dat het stroomnet een ingewikkeld systeem is waar heel veel techniek bij komt kijken. Daar is hij enorm nieuwsgierig naar.


Rein van Duivenboden neemt Quinn mee voor een werkdag als Engineer Elektra. Samen krijgen ze de opdracht om een aanvraag voor een nieuwe stroomaansluiting in behandeling te nemen. En wel een hele bijzondere. De twee moeten een groot reuzenrad van stroom voorzien; midden in het centrum van Rotterdam.

Met plattegrond en al trekken ze erop uit om allereerst te onderzoeken waar de stroom voor die reuzenrad precies vandaan kan komen. Zou jij weten waar je moet beginnen met zoeken? Als Quinn iets gevonden denkt te hebben, helpt de ervaren Engineer Elektra Almanzo van Stedin om uit te rekenen of er genoeg capaciteit beschikbaar is voor het reuzenrad. Zou Quinn een goede oplossing hebben gevonden voor deze lastige opdracht? En hoe moeten de kabels vervolgens onder de grond lopen?


Ben je benieuwd of het Rein en Quinn lukt om het reuzenrad in Rotterdam van stroom te voorzien? Je ziet het in deze aflevering van ‘Later als Ik Groot ben...'


Over Later als ik Groot ben


In Later als ik Groot ben kijken we of de droombaan die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk bij je past. Je krijgt een toffe snuffelstage van één dag. Samen met Jochem van Gelder of Rein van Duivenboden beleef je een mooi avontuur. Wil je ook meedoen? Meld je dan snel aan via de website.


Contact met de producent


Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of kijk voor meer informatie op de website van producent SHH Productions.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door: Stedin en door Go VMBO.

Comments


bottom of page