top of page

PANNENKOEKEN met MACHINES bakken | Julian (11 jaar) is Software Engineer voor één dag

Deze week in Later als ik Groot ben: werken als Software Engineer. In de industriële automatisering werken machines en technologie dag en nacht samen. Bijvoorbeeld om onze favoriete etenswaren te maken. Die machines moeten allemaal aangestuurd worden en daar is software voor nodig. Dat is code die apparaten vertelt wat ze moeten doen en wanneer. Iemand die software bedenkt en maakt noemen we een Software Engineer.


Wat doet een Software Engineer nu precies ? Hoe bedenk je het juiste productieproces voor het product dat je wilt maken, bijv. pannenkoeken bakken? Moet een pannenkoek al na 1 of pas na 10 minuten gedraaid worden in de pan? Hoe ga je in de praktijk te werk om een productieproces (zoals het bakken van pannenkoeken) te vertalen naar software code? Welke opleiding kun je volgen om, later als je groot bent, zelf een goede software engineer te worden?


Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze nieuwe, spannende aflevering van Later als ik Groot ben. Vandaag met Jochem van Gelder.


Wat doet een software engineer eigenlijk? Julian komt er vandaag achter met zijn snuffelstage van Later als ik Groot ben.


De 11-jarige Julian wil later als hij groot is zo'n software engineer worden. De technische kant van dingen spreekt hem erg aan en hij houdt ervan om proefjes te doen. Julian staat er versteld van hoeveel er tegenwoordig geautomatiseerd wordt en hij verdiept zich daar graag in.


Jochem van Gelder verrast Julian terwijl hij nietsvermoedend met zijn moeder pannenkoeken aan het eten is in een restaurant. Voordat ze als software engineer aan het werk gaan, besluiten Jochem en Julian eerst nog wat pannenkoeken in de keuken van het restaurant te bakken. Pas later, als ze bij Actemium zijn aankomen voor de echte werkdag, beseft Julian waarom dat bakken van die pannenkoeken nodig was. Het blijkt waardevolle kennis te hebben opgeleverd die de twee goed kunnen gebruiken bij hun software engineering klus van vandaag. En die doen ze, zoals gezegd, bij Actemium. Dit bedrijf helpt bedrijven met hun automatisering. Of dat nu gaat om het maken van veilig eten, iets spannends met chemie doen of gewoon pakketjes op tijd van A naar B over een lopende bank zien te krijgen. Hier werken allemaal knappe koppen die slimme oplossingen bedenken én maken.


Pannenkoeken laten bakken door slimme machines? Hoe bedenk je daar nu weer software voor?


Jochem en Julian starten met een stoere challenge om te bekijken wie het snelste de juiste volgorde in pannenkoeken bakken op tafel weet te leggen. Daarna bekijken ze verschillende machines die zijn ontworpen om ingrediënten te wegen, te doseren en er pannenkoekenbeslag van te maken.


Lukt het Jochem en Julian om volledig geautomatiseerd een pannenkoek te bakken? En smaakt die dan net zo lekker als die in het restaurant? Je komt er achter door snel deze toffe aflevering van ‘Later als Ik Groot ben...' te kijken.


Over Later als ik Groot ben


In Later als ik Groot ben kijken we of de droombaan die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk bij je past. Je krijgt een toffe snuffelstage van één dag. Samen met Jochem van Gelder of Rein van Duivenboden beleef je een mooi avontuur. Wil je ook meedoen? Meld je dan snel aan via de website.


Contact met de producent


Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of kijk voor meer informatie op de website van producent SHH Productions.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Actemium en door Go VMBO.

Comments


bottom of page