top of page

Nieuwe smaak PATAT bedenken? Dat wil Arlène élke dag wel doen!

Deze week in Later als ik Groot ben: Werken als productontwikkelaar. We zijn te gast in de fabriek van Aviko, één van de grootste producenten van waarschijnlijk jouw favoriete gerecht: Patat. Laat ons weten in de comments of ze ook jou daar wakker voor mogen maken. En zeg jij thuis ‘patat’ of ‘friet’?


Supermarkten liggen vol met producten. Allemaal met een andere vorm, smaak of geur. Heb jij je wel eens afgevraagd hoe (en waar) al die producten worden bedacht en getest? Dat is nou het werk van een productontwikkelaar. Maar hoe gaat een productontwikkelaar te werk? Hoe komen nieuwe smaken tot stand? Hoe vind je die uit? Hoe weet je of jouw bedachte product wel lekker of handig wordt bevonden? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze nieuwe aflevering van Later als ik Groot ben.Een dag werken als productontwikkelaar bij Aviko. Dat heeft Rein vandaag voor Arlène in petto.


De 11-jarige Arlène houdt heel erg van lekker eten. Het liefste eet ze de hele dag door pannenkoeken en wentelteefjes. Ze probeert ook vaak verschillende combinaties te maken. Ze is dol op eten. Het lijkt Arlène daarom te gek om later als productontwikkelaar nieuwe producten te bedenken die de mensen thuis dan kunnen eten. 


Rein van Duivenboden heeft de ultieme test bedacht om te achterhalen of Arlène een geschikte productontwikkelaar kan worden: hij heeft drie verschillende drankjes meegenomen en is benieuwd of Arlène weet welke smaken dat zijn.


Een nieuwe smaak patat bedenken; dat is nog niet zo eenvoudig als het klinkt.


Hij verrast haar met een bezoek aan de fabriek van Aviko. Daar maken ze van aardappelen allemaal lekkere dingen zoals patat, lachebekjes, aardappelschijfjes en nog véél meer. In de fabriek worden de twee flink op de proef gesteld. Samen met productontwikkelaar Coen moeten ze een nieuwe smaak patat bedenken én ontwikkelen.


Rein en Arlène strijden tegen elkaar om te kijken wie de lekkerste patat weet te maken. Daar hoort natuurlijk een heleboel proeven bij. De winnaar wordt gekozen door een testpanel. Dat is een groep mensen die streng beoordeeld of de bedachte nieuwe smaak patat echt lekker is, er goed uitziet, goed ruikt en nog veel meer. Een nieuwe smaak patat kan natuurlijk niet zó maar op de markt worden gebracht.


Of dit alles nog niet genoeg is, krijgen Rein en Arlène ook een uniek kijkje in de fabriek van Aviko. Daar wordt elke week (hou je vast!) een slordige 34 MILJOEN KILO aan aardappelen verwerkt tot lekkernijen voor consumptie in Nederland en daarbuiten. Wij mogen kijken hoe dat eraan toe gaat. Dat moet je gaan zien!


Over Later als ik Groot ben


In Later als ik Groot ben kijken we of de droombaan die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk bij je past. Je krijgt een toffe snuffelstage van één dag. Samen met Jochem van Gelder of Rein van Duivenboden beleef je een mooi avontuur. Wil je ook meedoen? Meld je dan snel aan via de website.


Contact met de producent


Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of kijk voor meer informatie op de website van producent SHH Productions.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door: Aviko Foodservice en door Go VMBO.

Comments


bottom of page