top of page

Dé geheimen van AI en ROBOTS. Vassilios (10 jaar) gaat een dagje aan de slag als INNOVATOR bij Stedin in Rotterdam.

Deze week in Later als ik Groot ben: werken als Innovator bij Stedin.


Een innovator is iemand die nieuwe technologieën zoals een softwarerobot bedenkt. Bij Stedin hebben ze vooral innovators nodig vanwege de energietransitie. De energietransitie is de verandering van het gebruik van energie uit fossiele brandstoffen (zoals olie en steenkool) naar schone energiebronnen. Denk aan zon en wind. Dit doen we om de aarde niet verder te vervuilen. Maar ook om ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende energie is. Omdat er te weinig technische vakmensen zijn, is het belangrijk dat we vaker gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld softwarerobots, drones, Artificial Intelligence (AI) en Virtual reality (VR).


De 10-jarige Vassilios wil, later als hij groot is, graag een Innovator worden. Vassilios is gek op gamen en gebruikt daar wel eens een VR-bril bij. Op die manier wordt een game nog veel echter. Vassilios probeert altijd een oplossing te vinden wanneer iets te moeilijk of onduidelijk voor hem is. In hem schuilt nu dus al een Innovator. Hij is benieuwd of zijn passie voor gamen kan leiden tot een carrière als Innovator.




Werken als innovator bij Stedin. Zet die VR-bril maar op en zie de echte wereld in combinatie met de virtuele.


Jochem van Gelder neemt Vassilios mee voor een dagje werken bij Stedin. Innovatie-expert Maira kan de twee goed uitleggen waarom het werk van een innovator belangrijk is. Wist jij dat Stedin alleen in 2023 zo'n 892 kilometer aan kabels en 212 kilometer aan gasleidingen heeft gelegd? Dat zijn alles bij elkaar zo’n 2000 rondjes over de kartbaan! Het is ontzettend belangrijk voor monteurs om precies te weten waar een kabel of leiding in de grond ligt. Anders kan het voorkomen dat ze uren aan het graven zijn en ze heel veel werk voor niks uitvoeren.


Als eerste heeft Maira een Challenge voor Jochem en Vassilios, waarbij ze vissen moeten vangen. Alleen krijgt Jochem een blinddoek om en mag Vassilios commando’s geven. Een kleine fout in de commando’s kan een groot verschil maken. Zal het de twee lukken om goed met elkaar samen te werken? Om Vassilios een goed beeld te geven van hoe innovatief werken bij Stedin kan zijn, en welke technologie ze daar allemaal gebruiken, krijgt hij een HoloLens op. Een soort VR-bril vanuit het gamen, maar dan met mixed reality. In mixed reality worden de echte wereld en de virtuele wereld samen gecombineerd. Het betekent dat je echte dingen om je heen ziet, zoals de straat waar je loopt, maar dat er ook computergemaakte beelden en voorwerpen aan worden toegevoegd die je door een speciale bril of een scherm kunt zien, zoals leidingen en kabels..


Wat zie ik nu weer door mijn HoLoLens?


Op straat krijgt Vassilios deze spannende bril op, zodat hij op straat ziet wat er onder de bestrating ligt. Alle data die Vassilios eerder met de Grondradar heeft weten te scannen en met Artificial Intelligence heeft verwerkt. Om te kijken of de informatie klopt, krijgt Vassilios de opdracht om de kabels en leidingen te volgen en een elektriciteitshuisje te vinden. Het is net alsof hij aan het gamen is! Jochem ziet dat zonder HoloLens niet en moet blind vertrouwen op de jonge innovator Vassilios.


Denk jij dat de HoLoLens Stedin gaat helpen bij de energietransitie? Benieuwd welke technologie ze nog meer gebruiken? En ben je benieuwd of alle data klopt en Jochem en Vassilios het elektriciteitshuisje kunnen vinden? Bekijk dan nu snel deze aflevering van ‘Later als Ik Groot ben…'


Over Later als ik Groot ben


In Later als ik Groot ben kijken we of de droombaan die jij in gedachten hebt ook daadwerkelijk bij je past. Je krijgt een toffe snuffelstage van één dag. Samen met een van onze presentatoren beleef je een mooi avontuur. Wil je ook meedoen? Meld je dan snel aan via de website.


Contact met de producent


Heb je vragen over Later als ik Groot ben? Stuur een e-mail naar tv@studiohogeheren.nl of kijk voor meer informatie op de website van producent SHH Productions.


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door: Stedin

Comments


bottom of page